over kohi

Werken met eerlijke producten uit een zo kort mogelijke keten, dat doen we het allerliefst. De biologisch verbouwde koffiebonen worden direct ingekocht bij koffieboeren in Peru door onze koffiebrander Gosling Coffee. De volle melk van zuivelboerderij Westerhoeve voor de lekkerste cappuccino, komt van Holstein koeien die grazen in Haarlemse weide.

En verspilling? Daar houden we niet zo van. Daarom geven wij graag een tweede kans aan onverkochte producten die nog goed genoeg zijn om te gebruiken. Groente en fruit met een rimpeltje of deukje, een afwijkende vorm of simpelweg een overschot: in de vorm van een tosti of brownie smaakt het net zo goed! Zo dragen we gelijk bij aan een circulaire economie.
kohi koffiebar

kohi's geschiedenis

Wat begon als een bijbaan tijdens m’n studie graphic design, is uitgelopen op een eigen zaak in koffie.

Mijn naam is Anne, ik ben gecertificeerd barista en heb een eigen mobiele koffiebar voor de lekkerste koffie op iedere locatie. In augustus 2022 opende ik een vaste koffiebar in De Greiner. Deze bar is een gezellige ontmoetings- en ontspanningsplek, waarmee ik een bijdrage lever aan verbinding van de ondernemers en de buurt.

Vraag je je af wat kohi betekent? Het is de term voor koffie in het Japans (kouhii / コーヒー). En, leuk weetje, komt van het Nederlandse woord koffie. Een korte geschiedenisles: in de 16e en 17e eeuw arriveerde koffie voor het eerst in Japan, op Nederlandse en Portugese boten. De Japanse kanji-tekens zijn afgeleid van de uitspraak van het Nederlandse woord koffie. Het ontwerp van de koffiebar van kohi is dan ook geïnspireerd op Japanse vormgeving.
anne koffiebar kohi

de helden

Deze pionierende impact makers leveren de producten waar wij met trots mee werken. En niet zomaar, want allemaal vertellen ze een rete goed verhaal! Hieronder vind je de makers zelf aan het woord.
logo Instock Market

Instock Market

dé groothandel voor geredde producten

Uit onderzoek van het FAO (Food and Agriculture Organization) komt naar voren dat wereldwijd elk jaar 1,3 miljard ton voedsel verloren gaat: ongeveer een derde van de hele voedselproductie wereldwijd. Ook in Nederland halen veel verse producten zoals groente en fruit onze borden niet. Instock redt deze producten van de verspilling en zorgt ervoor dat deze onverkochte producten alsnog gebruikt kunnen worden. Groente en fruit met een rimpeltje of deukje, een afwijkende vorm of simpelweg een overschot: wij zetten het wél op de kaart. Zo dragen we bij aan een circulaire economie. Rescued food never tasted so good!
logo Gosling Coffee

Gosling Coffee

geweldige koffie, blije koffieboeren

Wij zijn Gosling Coffee. Wij leveren duurzame koffie, rechtstreeks bij de boer ingekocht, aan kantoren, horeca en consumenten. Onze missie is koffieboeren een leefbaar inkomen verschaffen en toekomstperspectief bieden aan de huidige en volgende generaties. Hoe we dat doen? Wij verkorten de koffieketen door middel van directe handel, beter bekend als direct trade. Daarnaast betalen we de boeren een eerlijke prijs. Hierdoor verduurzamen we de keten en kunnen we een betere kwaliteit koffie aanbieden, en dat proef je. Want van goeie koffie wordt iedereen beter. Awesome coffee, happy farmers!
logo Roze Bunker

Roze Bunker

frisdrank als oplossing

De fruitslagers van Roze Bunker denken alleen maar in oplossingen en gaan de kleverige problemen in de frisdrankindustrie te lijf met een frisse blik en kilo’s écht fruit. Een siroop wordt alleen gemaakt als deze daadwerkelijk iets toevoegt aan een beter voedselsysteem. Als zelfgekroonde fruitslagers zijn we logische frisdrank gaan brouwen van puur fruit en verse kruiden. En zoals het slagers betaamt, gooien we liever niets weg. Onze bessen worden uit de container gered, met onze kruiden en vlierbloesem stimuleren we de biodiversiteit, onze citrusvruchten worden ‘van kop tot staart’ verwerkt en van onze flessen maken we eigen glaswerk. Maar bovenal is alles vers, en dat proef je!
logo De Tweede Jeugd

Tweede Jeugd

super tosti's

In Nederland blijven honderdduizenden broden per dag onverkocht. Het gros daarvan belandt in de prullenbak, terwijl het nog niet eens een dag oud is. Zonde, want die broden zijn natuurlijk nog perfect om te gebruiken. Daarom hebben wij het onze missie gemaakt om zoveel mogelijk restbroden te redden. En dat doen we door er nieuwe, heerlijke producten van te maken! De Tweede Jeugd is opgericht door chefs en de kwaliteit van onze producten staat voorop. We maken onze tosti’s en toastjes met de hand in eigen keuken, en ook de meeste ingrediënten voor onze tosti’s koken we zelf. We werken samen met de betere zuurdesembakkers, lokale ondernemers en toffe start ups met nieuwe ideeën. Resulterend in de lekkerste crostini en tosti’s die bovenaan eindigden in de grote tostitest van het Parool.
logo Wilder Land

Wilder Land

(on)kruidenthee

Wie (on)kruidenthee van Wilder Land drinkt, draagt direct bij aan het herstel van de Nederlandse biodiversiteit. Hoe meer (on)kruiden wij zaaien bij boeren, hoe meer bijen, vogels en vlinders terugkomen in Nederland. De meeste kruidenthee die wij drinken kan je gewoon in Nederland laten groeien. Toch komt bijna alle kruidenthee die in de winkels ligt uit het buitenland, vaak zelfs van buiten Europa. Dus waarom niet in Nederland hier mee aan de slag? Dat scheelt vele kilometers transport, is goed voor onze Nederlandse natuur en levert heerlijke thee op.
zuivelboederij westerhoeve

Westerhoeve

melk van Haarlemse (gras)bodem

Van eigen gefokte Holstein koeien is de melk die Maarten en Nicole verkopen afkomstig. In de boerderijwinkel bij boerderij Westerhoeve in Santpoort wordt rauwe melk rechtstreeks uit de tank verkocht en melk tot zuivelproducten verwerkt. ‘s Winters staan de koeien lekker op stal, in het voorjaar vind de koeiendans plaats, want in de zomer staan de melkkoeien langs de Vondelweg in de Hekslootpolder in Haarlem. Hier worden de dames in een doorloopmelkwagen gemolken waarna de verse melk door naar boerderij gaat.

Groentekauw

maakt van groente eten een piece of cake

Eet 250 gram groente op een dag, luidt het advies. Maar dat advies is soms best moeilijk te verteren. Want er zijn zóveel lekkerdere dingen te eten. Wat dacht je van een lekker stuk cake bij de koffie? Als zoetekauw pur sang lust ik er wel een paar.
Dus ben ik het nuttige met het aangename gaan mixen. Letterlijk. En wat krijg je dan? Een portie van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente, verstopt in cake. Zo wordt genoeg groente eten een piece of cake.

Pirate Cat Kombucha

koffie kombuchas

Koffie is meer dan alleen de boon. Kombucha is meer dan alleen gefermenteerde thee. Pirate Cat Kombucha brengt een nieuwe dimensie aan specialty coffee. Iedereen is bekend met koffie gemaakt van de bonen van de koffieplant. Maar wist je dat heerlijke drankjes ook gemaakt kunnen worden van de bloem, het blad en de schil van de vrucht die de bonen beschermt? Het kombucha fermentatieproces voegt nog meer complexiteit toe aan de al heerlijke thee gebrouwen van deze ingrediënten.

Soupalicious

één kom voor jou één kom voor de voedselbank

Een derde van al het voedsel dat wordt geproduceerd, eindigt waar het begon: in de grond. Of in de biovergister of als diervoer. Zolang er mensen zijn die honger hebben, is voedselverspilling waanzin. Maar het mooie aan deze vorm van waanzin is dat je dit probleem kunt opeten. Hoe? Simpel, wij bereiden al onze voedselbanksoepen voor de volle honderd procent met geredde groenten. Zo verander je waanzin in gezonde en lekkere soep.
Koop je een kom Soupalicious, dan doneer je een kom soep aan de voedselbank bij jou in de buurt. Samen met onze afnemers geven we zo elke dag 2000 kommen soep aan mensen die dat niet kunnen betalen. En dat is nog maar het begin. Het is onze missie te groeien naar 30.000 kommen per dag, want dan heeft elke klant van iedere voedselbank wekelijks een liter goeie soep, gemaakt van hoogwaardige restgroenten.

Samenwerken?

Lijkt je het wat om met je bedrijf ook tussen het lijstje hierboven te staan of heb je een ander grandioos idee waarmee we elkaar kunnen helpen? Laat het me weten!

kohi
Voorhelmstraat 25.001
2012 ZM Haarlem

openingstijden koffiebar
maandag — vrijdag
08:00 — 15:00